sobota, 17 stycznia 2015

Homemade Burgers


Każdy z nas ma czasem ochotę na coś niezdrowego, kiedy jednak starasz się prowadzić healthylifestyle, zaczynasz myśleć o tym co, gdzie i o której godzinie jesz - rezygnując z jedzenia na mieście na rzecz samodzielnego gotowania.

Przygotowując posiłki w domu masz wpływ na ilość i jakoś używanych produktów, a co za tym idzie kontrolujesz kaloryczność posiłków.

Wczoraj naszła mnie chcica na jedzenie fast foodowe, dlatego też na kolację przygotowałam domowe hamburgery z pieczonymi ziemniakami. Stosując kilka zamienników, dodając więcej warzyw a mniej tłuszczu i wszelkiego rodzaju sosów były one lżejsze niż te restauracyjne.



Składniki:
  • mięso mielone
  • bułki pełnoziarniste (unikajcie tych sztucznych tzw. hamburgerowych)
  • sałata
  • pomidor, ogórek, cebula
  • ser żółty
  • ziemniaki (wybierzcie te przeznaczone do pieczenia, gdyż nie będziemy ich obierać ze skórki)
  • rozmaryn (najlepiej świeży, jeśli jednak nie znajdziecie takiego w sklepach, może być suszony)
  • przyprawy (według uznania)
  • oliwa
 Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki myjemy i kroimy w tzw. łódeczki. 
  2. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Przyprawiamy gruboziarnistą solą i pieprzem, kładziemy gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą.
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut
 
 
 
 5. Mięso wkładamy do miseczki, przyprawiamy według uznania - ja dodałam sól, pieprz, przyprawę meksykańską i ostrą paprykę. 
6. Dokładnie mieszamy i lepimy hamburgerowe kotlety. 
7. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu - najlepsze są tzw. medium. 
8. Na drugiej "suchej" patelni podgrzewamy bułki - po obu stronach.
 
 
Układamy naszego hamburgera (pamiętajcie o dużej ilości warzyw oraz plasterku sera, możecie go przyprawić niewielką ilością musztardy i ketchupu - wszystko jest dla ludzi i w umiarkowanych ilościach nie zaszkodzi waszej zdrowej diecie). Podajemy z upieczonymi ziemniakami i ulubionym napojem. 
 
 
 
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz