wtorek, 23 czerwca 2015

Omlet z oliwkami

Jednym z moich ulubionych śniadań jest omlet – jeśli śledzicie mojego bloga to na pewno już to zauważyliście. Za każdym razem kiedy omletowe śniadanie króluje na moim stole staram się troszkę poszaleć z dodatkami. Muszę przyznać, że nie zawsze te eksperymenty kończą się sukcesem.. Możecie być jednak pewni, że tutaj zajdziecie tylko te udane.

Składniki:
  • 2 całe jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 5 czarnych oliwek
  • 1 duży plaster wędliny drobiowej
  • garść szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz
  • zioła prowansalskie
Wykonanie:
  1. Jajka, mleko i przyprawy dokładnie mieszamy.
  2. Oliwki, szczypiorek i wędlinę drobiową kroimy w kostkę i dodajemy do masy jajeczno-mlecznej.
  3. Smażymy na łyżce oliwy ok. 3min. Składamy na pół i smażymy 2-3 min z każdej strony.
 


Kiedyś uważałam, że omlety są pyszne, ale bardzo trudno je zrobić. Bałam się ich jak ognia, ale nie taki diabeł straszny! Teraz omletowe śniadanie gości na moim stole 2-3 razy w tygodniu.

Miłego dnia!

Kawiarka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz