niedziela, 8 czerwca 2014

Pieczony sernik z owocami


Mamy w pracy taką małą tradycję, którą nazwaliśmy Baking Wednesdays. Co tydzień jedna osoba z naszego PE Gangu przynosi własnoręcznie upieczone ciasto.

W tym tygodniu po raz kolejny musiałam wykazać się swoimi umiejętnościami piekarskimi.

 W Danii upodobania słodkościowe są trochę inne niż w Polsce, a jeśli weźmie się pod uwagę międzynarodowe towarzystwo w naszym Gangu poprzeczka jest ustawiona bardzo wysoko. Dlatego też przeszukałam internet, żeby znaleźć złoty środek dla podniebienia wszystkich współpracowników.

Znalazłam przepis na tartę z pieczonym jogurtem greckim na moje wypieki - nie byłabym jednak sobą, gdybym trochę go nie pozmieniała.

Składniki na kruchy spód:
  • 220g mąki pełnoziarnistej
  • 100g zimnego solonego masła 
  • 3 łyżki stołowe wody
  • 3 płaskie łyżki brązowego cukru 
Sposób wykonania:
  1.  Wszystkie składniki posiekaj i szybko zagnieć ciasto
  2. Uformuj kulkę, owiń ją folią i schowaj do lodówki na 30 minut. 
  3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na grubość ok. 3mm.
  4. Przełóż ciasto do formy na tartę (25cm) - wysmarowaną masłem i posypaną otrębami pszennymi. Oblep dokładnie jej brzegi i spód. 
  5. Zrób dziurki widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na niego fasolę (ryż lub specjalne kulki do pieczenia). 
  6. Włóż do nagrzanego do 190C piekarnika i piecz przez 15 minut. 
  7. Zdejmij papier i piecz przez kolejne 15 minut. 
  8. Wyjmij z ciasto z piekarnika do przestudzenia.
Nadzienie jogurtowe:
  • 600ml skyr (odpowiednik jogurtu greckiego ale z większą zawartością białka)
  • 3 jajka 
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka wanilii
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
  1. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
  2. Przełóż nadzienie na upieczony spód i udekoruj borówkami (lub innymi ulubionymi owocami).
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190C i piecz przez 25-30 minut. 
  4. Wyjmij z piekarnika, przestudź i włóż na 2 godziny do lodówki. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz