Mamy w pracy taką małą tradycję, którą nazwaliśmy Baking Wednesdays. Co tydzień jedna osoba z naszego PE Gangu przynosi własnoręcznie upieczone ciasto.
W tym tygodniu po raz kolejny musiałam wykazać się swoimi umiejętnościami piekarskimi.
W Danii upodobania słodkościowe są trochę inne niż w Polsce, a jeśli weźmie się pod uwagę międzynarodowe towarzystwo w naszym Gangu poprzeczka jest ustawiona bardzo wysoko. Dlatego też przeszukałam internet, żeby znaleźć złoty środek dla podniebienia wszystkich współpracowników.
Znalazłam przepis na tartę z pieczonym jogurtem greckim na moje wypieki - nie byłabym jednak sobą, gdybym trochę go nie pozmieniała.
Składniki na kruchy spód:
- 220g mąki pełnoziarnistej
- 100g zimnego solonego masła
- 3 łyżki stołowe wody
- 3 płaskie łyżki brązowego cukru
- Wszystkie składniki posiekaj i szybko zagnieć ciasto
- Uformuj kulkę, owiń ją folią i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na grubość ok. 3mm.
- Przełóż ciasto do formy na tartę (25cm) - wysmarowaną masłem i posypaną otrębami pszennymi. Oblep dokładnie jej brzegi i spód.
- Zrób dziurki widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na niego fasolę (ryż lub specjalne kulki do pieczenia).
- Włóż do nagrzanego do 190C piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Zdejmij papier i piecz przez kolejne 15 minut.
- Wyjmij z ciasto z piekarnika do przestudzenia.
- 600ml skyr (odpowiednik jogurtu greckiego ale z większą zawartością białka)
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka wanilii
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- Przełóż nadzienie na upieczony spód i udekoruj borówkami (lub innymi ulubionymi owocami).
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190C i piecz przez 25-30 minut.
- Wyjmij z piekarnika, przestudź i włóż na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz