Dla mnie najlepszym sposobem na dobry humor rano jest pyszne śniadanko i kawusia. Yummy! Skoro zima za oknem to na śniadanie upiekłam dziś owsiankę, która smakuje jak ciasto. Możecie sobie pomysleć, ze jestem szalona i powinnam ten czas wykorzystać na dłuższy sen - jednak jeśli spróbujecie to sami sie przekonacie, ze nie zajmuje to wcale tak dużo czasu jakby sie mogło wydawać. Kiedy nasze cudo jest w piekarniku macie 30min na prysznic, makijaż, poranna prasę, bądź kolejne minuty leniwego poranka spędzonego pod cieplutka kołderka - wybór należy do Was.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ja dodaje skandynawski Skyr)
- 2 jajka
- 1-1.5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść bakalii (migdały, rodzynki, orzechy włoskie, suszone morele - co kto lubi)
- średniej wielkości jabłko pokrojone w kostkę (nie musicie obierać ze skorki)
- 1 płaska łyżka brązowego cukru - opcjonalnie (dla mnie pieczona owsianka jest już wystarczajaco słodka bez dodatku cukru)
Wykonanie (ok.5min)
1. Mleko migdałowe, Skyr, jajka i cynamon dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, bakalie i jabłko. Przekładamy do odpowiednich nauczyć żaroodpornych wcześniej wysmarowanych masłem (bądź olejem kokosowym).
Pieczemy w 180C 30-35min.
Zdrowe ciasto śniadaniowe jest gotowe! Podbija serca i żołądki wszystkich domównikow. Jest idealne na zimowe poranki.
Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz