poniedziałek, 11 stycznia 2016

Pieczona owsianka z jabłkiem i bakaliami

Dzisiejszy poranek powitał mnie wiatrem, mrozem i ciemnością.. Taka typowa zima w Skandynawii! Jedyne o czym człowiek wtedy marzy to zostać w ciepłym łożku, jednak jeśli chce sie spełniać marzenia, trzeba tego,leniwca pokonać i zacząć kolejny tydzień z przytupem!


Dla mnie najlepszym sposobem na dobry humor rano jest pyszne śniadanko i kawusia. Yummy! Skoro zima za oknem to na śniadanie upiekłam dziś owsiankę, która smakuje jak ciasto. Możecie sobie pomysleć, ze jestem szalona i powinnam ten czas wykorzystać na dłuższy sen - jednak jeśli spróbujecie to sami sie przekonacie, ze nie zajmuje to wcale tak dużo czasu jakby sie mogło wydawać. Kiedy nasze cudo jest w piekarniku macie 30min na prysznic, makijaż, poranna prasę, bądź kolejne minuty leniwego poranka spędzonego pod cieplutka kołderka - wybór należy do Was. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (ja dodaje skandynawski Skyr)
  • 2 jajka
  • 1-1.5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść bakalii (migdały, rodzynki, orzechy włoskie, suszone morele - co kto lubi)
  • średniej wielkości jabłko pokrojone w kostkę (nie musicie obierać ze skorki)
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru - opcjonalnie (dla mnie pieczona owsianka jest już wystarczajaco słodka bez dodatku cukru) 

Wykonanie (ok.5min) 
1. Mleko migdałowe, Skyr, jajka i cynamon dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, bakalie i jabłko. Przekładamy do odpowiednich nauczyć żaroodpornych wcześniej wysmarowanych masłem (bądź olejem kokosowym). 


Pieczemy w 180C 30-35min. 




Zdrowe ciasto śniadaniowe jest gotowe! Podbija serca i żołądki wszystkich domównikow. Jest idealne na zimowe poranki. 

Miłego dnia! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz