środa, 13 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Mamy taki zwyczaj w pracy, że co dwa tygodnie w poniedziałek jemy coś słodkiego domowej roboty. Każdy z nas musi się postarać i przynieść własnoręcznie upieczone ciasto, ciasteczka, cokolwiek co nadaje się do zjedzenia podczas popijania kawką i zawiera w sobie cukier.

W poprzedni poniedziałek była moja kolej, żeby zaskoczyć współpracowników. Postawiłam na coś czego nie można kupić w Danii czyli rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi.



Składniki na 24 rogaliki:
  • 250g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanki ciepłego mleka
  • 25g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • powidła śliwkowe

Sposób wykonania:
    1. Miękkie masło rozcieramy palcami z mąką, Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i szczyptą cukru – przykryte ściereczką odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    2. Jajko ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy je do mąki i masła. Wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, nie klejące się do ręki.
    3. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
    4. Nagrzewamy piekarnik do 200C, a z ciasta formujemy 3 kulki.
    5. Rozwałkuj 3 placki, podsyp lekko mąką. Każdy placek pokrój na 8 trójkątów.
    6. W szerszej części każdego trójkąta ułóż łyżeczkę powideł.
    7. Zwijaj od szerszego końca formując rogaliki.
    8. Ułóż na blaszce. Piecz około 15 minut na lekko złoty kolor.
    9. Można podawać jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.

YUMMY!

1 komentarz: