Mamy taki zwyczaj w pracy, że co dwa tygodnie w poniedziałek jemy coś słodkiego domowej roboty. Każdy z nas musi się postarać i przynieść własnoręcznie upieczone ciasto, ciasteczka, cokolwiek co nadaje się do zjedzenia podczas popijania kawką i zawiera w sobie cukier.
W poprzedni poniedziałek była moja kolej, żeby zaskoczyć współpracowników. Postawiłam na coś czego nie można kupić w Danii czyli rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi.
Składniki na 24 rogaliki:
- 250g mąki pszennej
- ½ kostki masła
- ¼ szklanki ciepłego mleka
- 25g drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
- Miękkie masło rozcieramy palcami z mąką, Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i szczyptą cukru – przykryte ściereczką odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Jajko ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy je do mąki i masła. Wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, nie klejące się do ręki.
- Przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do 200C, a z ciasta formujemy 3 kulki.
- Rozwałkuj 3 placki, podsyp lekko mąką. Każdy placek pokrój na 8 trójkątów.
- W szerszej części każdego trójkąta ułóż łyżeczkę powideł.
- Zwijaj od szerszego końca formując rogaliki.
- Ułóż na blaszce. Piecz około 15 minut na lekko złoty kolor.
- Można podawać jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.
YUMMY!
Świetny pomysł ze słodkim poniedziałkiem:)
OdpowiedzUsuń